„Ha valaki egyedül álmodik, az csak egy álom.
Ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete.”

Friedrich Hundertwasser

A tréningjeim nagy részének központi témája az álom és álommal való foglalkozás. Huszonöt éve vezetek ugyanis álomértelmezési hétvégéket és böjtös álomtáborokat.

Az a célom, hogy a hétvégéken és a táborokban megtanítsam a résztvevőket saját álmaik értelmezésére, ezért különböző kultúrákból és különböző pszichoterápiás irányzatokból származó olyan módszereket válogattam össze és tanítok, amelyeket a résztvevők a későbbiekben önállóan használhatnak.

A módszerek egy része egyedül, mások párban használhatók, míg van egy olyan módszer (Montague Ullman csoportos álomértelmezési módszere), amelyet egy alkalmi moderátor segítségével csoportosan tudnak a résztvevők használni a tanfolyam után.

Sok módszer az álom egészére vonatkozik. Ilyenek a kérdőíves módszerek és a csoportos álomértelmezés. A módszerek másik része az álom részeit, vagyis az álom szimbólumainak, fontos álomalakjainak megértését veszi célba.

A módszerek egy másik külön csoportjának pedig az álom megértésén túl az álmok kreatív feldolgozása a célja.

Az elmúlt években kezdtem foglalkozni a social dreaming módszerrel, ami egy álmot a közösségre (osztályra, vállalatra, pártra, országra, világra…) vonatkoztat.

Érdekel a tréning?

Itt kérhetsz értesítést (a tárgy mezőben add meg a tréning nevét):