A playback színház az improvizációs színház olyan formája, ami az ősi színházi formákhoz nyúl vissza. A nézők történeteket, álmokat, életeseményeket osztanak meg, amit a társulat zene kíséretében eljátszik. Fontos szerepe van a játékmesternek, aki meghallgatva a történetmondót, segít a szereplők kiválasztásában, közvetít a nézők, a szereplők és a mesélő között.

Személyes utam a Playback színházzal kapcsolatban:

  • 1992-ben ismerkedtem meg a playback színházzal.
  • 1994-95-ben Jonathan Fox new yorki playback színházi iskolájában tanultam, és kaptam diplomát. www.playbackcentre.org
  • 1992-től, 2002-ig a Rögtönzések színházának tagja voltam.
  • 2003-ban létrehoztam az Álomszínházat, ahol a playback színházi módszert alkalmazva jelenítünk meg álmokat.
  • 2005-ben létrehoztam a Közép-Európai Playback Színházi Iskolát, ahol ezt a színházi módszert tanulni lehet.

A playback színház egyik gyökere Jakob L. Moreno Stegreiftheater-e, amely 1921-23 között működött Bécsben. Ebben a színházban személyes történetek elevenedtek meg. Jonathan Fox 1975 új életre keltette ezt a színházi kísérletet, playback theater néven. Mára ez a műfaj közkedveltté vált, több száz ilyen színház működik szerte a világon.

Egy előadás másfél – két órát vesz igénybe. Az előadás központi részében az játékmester történeteket, álmokat, fantáziákat kér a közönség tagjaitól, melyeket a társulat tagjai rögtönözve megjelenítenek a színpadon.

A playback színház játszható hagyományos színházi keretek között, de alkalmazható ünnepségeken, közösségi összejöveteleken, iskolákban, szociális intézményekben és tréningek keretei között. Egyes elemei (élő szobrok, paletta, kórus, stb.) önállóan is jól alkalmazhatóak a kreativitás, spontaneitás fejlesztésére és a verbalitás dominanciájának ellensúlyozására. Így annak is nagyon hasznos a playback színház tanulása, aki nem akar egy playback színházi társulat vezetője vagy tagja lenni, hanem a playback színház egyes elemeit akarja használni mindennapi életében vagy munkájában.

playback1

Érdekel a tréning?

Itt kérhetsz értesítést (a tárgy mezőben add meg a tréning nevét):

Ünnepségen, közösségi összejövetelen alkalmaznád társulatunkat?

Hívj minket a 30 9516160-as telefonszámon.

Nézd meg a www.szervezetszinhaz.hu honlapunkat